RADY, TIPY, NÁVODY PRO ÚSPĚCH V PODNIKÁNÍ

Jak začít podnikat – podnikatelem do 2 dnů

Dnešní blog věnuji technickým věcem spojeným se začátkem podnikání. Pro mnohé je to zásadní strašák. Zkusím mu dát trochu vlídnou tvář a napravit mu renomé. Vůbec to totiž nemusí být tak velká noční můra, jak se zdá. Kdo si to několikrát prošel a má již prošlapanou cestičku, ví, že je to docela v pohodě…

Poradím Vám tu nejrychlejší cestu s nejmenším úsilím. A za ty peníze je skoro zdarma.

Nejrychlejší a nejméně rizikovou cestou je podnikat prostřednictvím kapitálové obchodní společnosti, nebo dnes také používaný termín korporace. Většina ji zná pod pojmem s.r.o.

Tuto právní formu podnikání vřele doporučuji, protože odděluje Váš soukromý majetek od toho podnikatelského a ručíte jen do výše těch vyčleněných prostředků na podnikání. Pokud se něco semele, nebo nastane nějaká pohroma, nezadlužíte sebe a rodinu na tři pokolení! Je to taková protipožární stěna, kterou doporučuji hned od začátku mít.

Je to snad jediná pojistka proti narůstající moci úředního aparátu, kdy můžete dle jejich uvážení dostat pokutu v řádech milionů korun a pak, než si s tím dělat hlavu, je lepší opustit tuto ochrannou hradbu a během pár dnů se se svými zákazníky a celou svou logistikou opevnit v jiném s.r.o. Ať si pak nájezdníci dobývají prázdnou tvrz. Vaším posláním jako podnikatele, není bojovat s úřady, ale řešit potíže zákazníkům a poskytovat jim služby, za které budou ochotni svobodně zaplatit. To je nejdůležitější věc na Vašem podnikání. Když jsou zákazníci spokojeni, fungujete a budujete legendu. Pokud ne, bude mít Vaše firma jepičí život. To nezvrátí žádný úředník.

Z hlediska jednoduchosti začít podnikat na tom není ČR moc růžově a pohybuje se kolem 140tého místa v celosvětovém srovnání. V podstatě jde o martýrium prokousat se molochem a křovím nařízení, které musí být splněny. Ale když se ví jak na to, jde to snadno.

Trh totiž toto trápení už pro mnohé vyřešil. Vznikly firmy, které zachytily nářky budoucích podnikatelů, daly dohromady právníky, notáře, vlastníky nemovitostí, účetní, poradily se na úřadech a připravily  produkt, který se jmenuje „Ready made společnosti“.

Tedy připravily již hotové založené společnosti, které mají sídlo a vše potřebné, aby po právní stránce byly neprůstřelné a mohli jste se do této podnikatelské tvrze rovnou nastěhovat. Předání s.r.o představuje jen jednu návštěvu u notáře, kde se společnost přepíše na Vás a Vy můžete již druhý den začít jednat jménem společnosti a vstupovat do právních a obchodních vztahů. K notáři potřebujete jen výpis z rejstříku trestů a platný průkaz totožnosti. Výpis z rejstříku trestů si můžete opatřit v elektronické podobě na www.gov.cz , nebo prostě zajdete na nejbližší poštu, kde je CzechPOINT a tam po předložení občanského průkazu dostanete za 100Kč rovnou papírovou verzi.

Na Vás je tedy jen vybrat si některou ze založených a připravených společností, kterou si koupíte a u notáře na sebe převedete. Při notářském přepisu můžete zároveň provést některé úpravy. Nejčastěji se mění sídlo společnosti a název společnosti. Tyto změny s přepisem rovnou vstoupí v platnost.

Pokud nemáte zaregistrovánu svou obchodní značku u patentového úřadu, doporučuji,  změnit si název společnosti, aby korespondoval s tím Vaším podnikáním. Přeci jen budete tyto údaje uvádět na všech účetních dokladech a v obchodním styku. Je potřeba od začátku myslet na marketing, který umete cestičku zákazníkům k Vaší pokladně.

Pokud však budete provozovat „Restauraci u velkého jedlíka“ a tak Vás budou všichni znát, je jedno, jestli na účtenkách bude výrazné logo „Velký jedlík“ a pod ním Abcdefgh s.r.o, ič, dič atd. (O tom, jak toto nejlépe uchopit si povíme pár praktických věcí ke zvážení v některém z dalších blogů)

Co se týká sídla, je to také docela jedno, co uvedete. Buď necháte to předpřipravené, kde Vám společnost poskytne i sídlo za rozumné nájemné, které může být i poměrně zajímavou a prestižní adresou pro obchodní partnery, nebo si přepíšete sídlo do své nemovitosti, případně do místa skutečného podnikání, pokud Vás majitel nechá a nebude se bát nějaké majetkové újmy, kdyby se na Vás sesypaly úřady či věřitelé. Já doporučuji svůj majetek mít v bezpečí a vše si pronajímat jako službu. Pokud se mi daří, službu platím, pokud se něco přihodí, službu nekonzumuji a přestávám ji bez jakýchkoli následných starostí platit.

Jen poznamenám, že vzhledem k finančnímu úřadu je to zcela jedno, kde máte sídlo. Na kontrolu Vám může přijít kdokoli odkudkoli, dle jejich uvážení. Rozhoduje o tom více adresa provozovny a kde naplňujete většinu svého podnikání.

Po přepisu u notáře, kde je vše zprostředkovatelskou firmou připraveno, předají podklady k oficiálnímu schválení a zápisu na obchodní soud a obchodní rejstřík. Vy dostáváte vše v deskách s mašličkou. Jedete domu a máte svou novou firmu. Zprostředkovatelská firma Vám poskytne případně i účetní služby a provede Vám přihlášení k daním. Pokud zatím nepotřebujte být plátcem DPH, pak fungujete hned. S přihlášením k DPH dělá finanční úřad cavyky a bude si Vás skrze formulář s otázkami ještě jako trochu prověřovat, ale většinou to do měsíce je hotové, abyste si mohli ze všech úvodních nákladů uplatnit vrácení dph.

A co to všechno stojí?

Novou firmu si můžete pořídit kolem 10.000 Kč. Tolik stojí hotová firma s veškerou službou na klíč po vyšlapaných cestičkách bez jakýchkoli větších komplikací. K tomu nutno připočítat veškeré úřední poplatky a kolky, které se pohybují kolem 3-5tis Kč.

My jsme jednu firmu kupovali dokonce ve 30ti stupňovém létě s dvoutýdenním miminem v náručí a nebyl to vůbec žádný problém. Za 45min bylo vše hotovo a druhý den jsme již objednávali zboží a nábytek.

Samozřejmě si můžete vše vyřídit i sami a udělat si tu podnikatelskou zkušenost na začátek. Já jsem to také u první firmy udělal, protože jsem si chtěl vyzkoušet, jak pravdivé jsou hororové příběhy o zakládání firem v Čechách. Ale nebylo to tak strašné. Možná proto, že jsem byl připraven na hodně hrůzy 🙂 . Strávil jsem postupně několik dní zjišťováním, chozením po úřadech, sháněním volných termínů u notáře, sepisováním zakladatelských smluv, aby v nich nebyl nějaký háček, který by se nelíbil obchodnímu soudu, ale nakonec jsem během 3 týdnů  měl firmu hotovou s veškerou právní subjektivitou.

Je tedy na Vás jakou cestu zvolíte.

Pokud byste chtěli poradit vyzkoušené zprostředkovatelské firmy, kde si nejlépe koupit svojí novou kapitálovou společnost, stačí napsat do komentářů. Stejně tak, pokud jsem něco více zamlžil, než osvětlil. Ptejte se. Budu-li vědět, rád poradím.

Pro jistotu ještě zrekapituluji kroky:

  1. Dojít na poštu do CzechPOINTu pro výpis z rejstříku trestů
  2. Na webu si vybrat a zarezervovat předpřipravenou společnost
  3. Kontaktovat zprostředkovatelskou firmu a domluvit si termín na přepis firmy u notáře
  4. Sejít se u notáře a převzít si svou novou firmu (provést případně přepis názvu společnosti a sídla)
  5. Začít používat zřízený podnikatelský účet v bance, nebo si zřídit nový u „své“ banky
  6. Přihlásit se, nebo nechat se přihlásit k daním
  7. Začít si svou nabídkou a službami získávat zákazníky

Přeji spolehlivý a právně pevný start do podnikání.

Vybudujte si také úspěšnou firmu, která vás bude bavit a vydělávat více peněz, než potřebujete.

Chtěli byste mít svojí vlastní dobře fungující firmu? Nebo firmu již máte, ale je to spíš takové svobodnější a výnosnější chození do práce? Nyní máte možnost Vaše sny uskutečnit a navíc je posunout úplně na jiný level. Zařadit se do první ligy podnikání. Začít hned od začátku dělat správné věci správným způsobem. Vytvořit si pevné pilíře svého budoucího impéria, na kterých následně vystavíte dobře fungující promazaný stroj na spokojené zákazníky, rostoucí zisky a více času pro sebe a své blízké. Během několika následujících měsíců se Vaše sny mohou splnit.

Více informací
Jarda Chalupský
Jarda Chalupský
Vizionář, podnikatel a expert na řízení kvality six sigma.

Z malého jihočeského městečka se jako první Čech dostal do prestižní organizace interního auditu General Electric v USA, kde pracoval pro legendárního Jacka Welche na projektech zlepšování byznys procesů a zavádění změny. Následně si založil vlastní konzultingovou společnost, aby mohl získané know-how předávat také šikovným firmám v Čechách a na Slovensku. V současnosti rozvíjí své dvě úspěšné milionové firmy a detailní návod, jak spolehlivě na to, předává dalším.

Komentáře